To już oficjalne: najpopularniejszym, barowym trendem 2023 roku są koktajle bezalkoholowe. Wyszukiwanie online słowa „mocktail” wzrosło o 42 proc. w ciągu ostatniego roku, podczas gdy fraza „bezalkoholowy” wzrosła o 81 proc. zgodnie z Google Trends. Oryginalne, autorskie mocktaile polecają Jacek Kołodziejczyk i Maja Winiarska z mokotowskiej restauracji Laba.
Czym jest mocktail?
Mocktail to bezalkoholowy napój, którego smak i forma podania mają na celu odtworzenie prezentacji i złożoności tradycyjnych, alkoholowych drinków.
Trend ten jest najbardziej widoczny w Nowym Jorku i Londynie, gdzie wieczorne, barowe bywanie to miejska tradycja. Zarówno miejscowi, jak i turyści delektują się teraz wyszukanymi, drogimi koktajlami bezalkoholowymi. Są one kreowane przez profesjonalnych miksologów, wytwarzane z najwyższej jakości składników, w tym destylowanych „alkoholi” bezalkoholowych, podawane w najszlachetniejszym szkle i dekorowane najbardziej wymyślnymi dodatkami.
Pożądany spirytusowy efekt
Napoje bezalkoholowe są nowością na rynku. W ich produkcji wykorzystuje się związki i aromaty, które naśladują zarówno smak, jak i odczucie w ustach oryginalnego spirytusu. Największą przeszkodą przy wytwarzaniu spirytusu bezalkoholowego jest odtworzenie specyficznego wrażenia, które w jamie ustnej wywołuje picie mocnego alkoholu, czyli charakterystycznej cierpkości.
Nie tylko dla zetek
Raport trendów koktajlowych firmy Bacardi w 2022 r. zawiera dość zaskakujące liczby: ponad 58 proc. konsumentów stwierdziło, że woli napoje bezalkoholowe i lekkie koktajle od zwykłych napojów. Te dane i sam początek trendu nie są zaskakujące, biorąc pod uwagę, że milenialsi i pokolenie Z stanowią większość abstynentów.
Wybór wellbeing
Restauracyjni i barowi goście są zachwyceni nowymi opcjami. Pozwalają one nadal cieszyć się doświadczeniami związanymi z odwiedzaniem ekskluzywnych miejsc i spędzaniem wieczorów z przyjaciółmi. Najbardziej cieszy konsumentów możliwość wyboru, bezalkoholowe decyzje nie są już związane tylko i wyłącznie z problemami zdrowotnymi czy alkoholowymi, to część wellbeing.
Restauracja Laba przygotowała specjalne menu dedykowane wyłącznie mocktajlom. Spróbujmy! Na zdrowie!
FOREST BREEZE
- Do szkła typu coupe wrzucamy lód w celu schłodzenia szkła
- Do shakera wrzucamy kostki lodu, następnie wlewamy kolejno:
60 ml gin 0%
40 ml nalewki 0 proc. o smaku jagoda z rozmarynem
30 ml świeżego soku z limonki
20 ml białka
- Zamykamy shaker i miksujemy zawartość do momentu całkowitego schłodzenia naczynia
- Otwieramy shaker, wyjmujemy kostki lodu i zaczynamy shake dry (napowietrzanie koktajlu) przez ok. 1 minuty
- Opróżniany szkło, w którym serwowany będzie koktajl
- Gotowy specjał przelewamy z shakera przez sito do kieliszka, dekorujemy borówkami na szpadzie i rozmarynem
- Rozkoszujemy się smakiem cudownie orzeźwiającego, mocno owocowego koktajlu z leśnymi nutami
GREEN JOY
- Do szkła typu Nick&Nora wrzucamy lód w celu schłodzenia szkła
- Do shakera wrzucamy kostki lodu, następnie wlewamy kolejno:
40 ml Gin 0%
30 ml kordiału bazyliowego
15 ml soku z cytryny
- Zamykamy shaker i miksujemy zawartość do momentu całkowitego schłodzenia naczynia
- Opróżniany z kostek lodu szkło, w którym serwowany będzie koktajl
- Cudownie zielony płyn przelewamy z shakera do kieliszka, dekorujemy liśćmi tajskiej bazylii
- Rozbudzamy radość życia cytrusowo-ziołowym mocktailem, idealnym na upalne wieczory
Dodaj komentarz